Avocado’s zijn geweldig – romig, voedzaam en perfect voor een snelle lunch. Maar zo snel als je ze snijdt, zo snel zie je die lelijke bruine plekjes verschijnen. Frustrerend, toch? Op mijn zoektocht naar een oplossing probeerde ik van alles, en misschien zit hier iets tussen dat jou ook kan helpen.
Waarom wordt avocado eigenlijk zo snel bruin?
Dat bruinkleurtje is het werk van oxidatie. Zodra je de vrucht open snijdt, komt het vruchtvlees in contact met zuurstof. En bam – enzymen in de avocado zetten dat om in bruin pigment. Niet gevaarlijk, wel ziet het er verschrikkelijk uit en smaakt het wat bitterder.
Handige trucs die ik zelf gebruik
- Citroensap of limoensap: waarschijnlijk de bekendste remedie. Het zuur vertraagt het oxidatieproces. gewoon even een beetje sap op de avocado smeren en dan luchtdicht verpakken.
- Bewaar met de pit erin: ja, niet helemaal waterdicht, maar als je de pit laat zitten, helpt die om het vruchtvlees aan dat kant iets langer vers te houden.
- In folie wikkelen: pressen met vershoudfolie helpt het contact met zuurstof flink verminderen — maar gebruik dan wel een dun laagje sap eronder.
- Watermethode: klinkt gek, maar ik dompel de avocado in een bakje met koud water. Scheelt echt in de snelheid waarmee ‘ie bruin wordt. Let wel op – kan het iets zachter maken als die te lang ligt.
Extra tip: bewaren in een luchtdichte container
In ons lokale AH vertelde de groenteafdeling dat zo’n container met goede sluiting best een verschil kan maken. De combinatie van sap en luchtdichte bak hield mijn avocado’s een dagje extra fris. Makkelijk, toch?
En nu… aan de slag!
Natuurlijk hangt het af van hoeveel geduld jij hebt én hoe rijp de avocado is. Mijn collega in het café vertelde dat ze soms ook een beetje olijfolie erop smeert als ze het overschot bewaart – zegt dat de smaak dan blijft zoals het hoort. Misschien een idee om eens te proberen?
In ieder geval: probeer één of twee van deze tips uit, experimenteer en vind wat het beste werkt voor jouw avocadovan. Of heb jij nog een andere, misschien gekke truc? Deel het gerust hieronder – ik ben benieuwd!