Avocado’s – we zijn er dol op, toch? Ze horen bij een broodje gezond, guacamole, en zelfs avocado toast. Maar oh, wat is het frustrerend als je net die perfecte avocado koopt en ‘ie binnen no-time bruin en papperig wordt. Ik heb allerlei trucs geprobeerd en wil mijn bevindingen delen. Niet alles werkt voor iedereen, maar misschien redden deze tips jouw avocado-voorraad wél.
1. Laat ‘m niet alleen in de koelkast liggen
Verbaasde me zelf trouwens – veel mensen denken dat avocado’s in de koelkast het beste bewaard worden, maar dat hangt eraan. Is je avocado nog hard en onrijp? Laat ‘m dan beter buiten de koelkast liggen, op het aanrecht bijvoorbeeld. Door de kou stopt de rijping en kan ‘ie oneetbaar worden. pas als ‘ie zacht is, kan hij koel. M’n collega in Amsterdam doet het zo, en zegt dat dat z’n avocadokost scheelt.
2. Bewaar de avocado mét pit
Dat pitje is niet alleen voor show. Als je een avocado open snijdt, probeer dan de helft mét pit te bewaren. Dat zou het oxidatieproces vertragen. Zelf snijd ik altijd twee avocado’s tegelijk doormidden en eet er eentje meteen op. De andere helft met pit in een bordje, afgedekt met plastic folie, blijft vaak langer groen. Sowieso – plastic folie wel strak trekken, anders schiet het z’n doel voorbij.
3. Citroensap of limoen – niet alleen lekker
Beetje zuur erop helpt ook. Mijn moeder deed dat vroeger al: wat citroen- of limoensap op het vruchtvlees smeren voorkomt dat je avocado binnen een dag verandert in bruin prutje. Misschien oxidatie of zo, geen idee precies, maar het werkt. Let er wel op dat de smaak niet te overheersend wordt – beetje is genoeg.
4. Gebruik een luchtdichte bak
Heb je een flinke bak in huis? Doe je avocado’s daarin, vooral als ze al gesneden zijn. Ik gebruik bijvoorbeeld een kleine Tupperware van AH – werkt prima. Minder zuurstof betekent minder oxidatie. M’n buurvrouw uit Utrecht zweert erbij, zegt dat het zelfs zo ver helpt dat je avocado nog een dag langer eetbaar blijft.
5. Avocado invriezen – een optie?
Oké, dit is wat extravert, maar wel handig als je een hoop avocado’s hebt. Pureer het vruchtvlees met een beetje citroensap en bewaar het in ingevroren porties. Ideaal voor smoothies of broodbeleg. Al moet ik erbij zeggen dat de textuur iets verandert na het ontdooien – minder geschikt voor salade, meer voor pasta of saus.
Bonus tip: koop rijpe avocado’s bij lokale winkels
In Rotterdam zijn er bijvoorbeeld markten waar je echt verse avocado’s kunt scoren, vaker rijp dan in de supermarkt. De lokale groentewinkel om de hoek heeft vaak ook verrassend goede avocado’s, goedkoper soms dan AH of Jumbo. Je betaalt misschien even iets meer, maar de versheid is top – en dat scheelt weer bewaren.
zo, dit zijn toch een paar tips die ik op de harde manier leerde. misschien ken je ze al, of werkt het niet bij jou – geen idee. maar probeer het eens uit, of deel je eigen hacks hieronder in de comments. avocado’s zijn toch te lekker om ze zo snel kapot te laten gaan!