Knoflook is een onmisbaar ingrediënt in de Hollandse keuken – van stamppot tot pasta. Maar eerlijk, wie houdt er nou van die vieze geur aan je handen na het pellen? Ik heb het gevoel dat het elke keer weer een klein strijdje is. Gelukkig zijn er een paar slimme manieren om dat kliederen zonder vieze vingers te fixen. Misschien ken jij ze al, maar ik deel graag wat tips die ik zelf gebruik, soms met succes, soms ook met een beetje geknoei.
Waarom is knoflook pellen zo’n gedoe?
Knoflook heeft die sterke geur door zwavelverbindingen, en die komen meteen op je huid zodra je één teentje aanraakt. Dat is eigenlijk best handig in het eten, maar minder fijn als je straks met je handen aan je telefoon wil zitten. Vaak is het ook zo dat je moet worstelen met die dunne schilletjes die lastig loslaten – en dan zit alles vol kruimels en drogen stukjes te plakken.
De snelste trucjes om knoflook te pellen
- Met een pot of kom schudden: Pak een teentje knoflook, leg het in een glazen pot of tussen twee kommen en schud flink 15-20 seconden. De schil laat los zonder dat je de teentjes hoeft aan te raken. Handen schoon, klus geklaard!
- Knoflook bakken: Soms leg ik de teentjes een paar seconden in kokend water. Niet te lang, want dan wordt het te zacht, maar net genoeg zodat de schil wat loskomt en je ‘m gewoon met je vingers eraf kan trekken.
- Knoflookpeller siliconenhulpmiddeltje: Dat is zo’n klein buisje waar je de teentjes in doet en dan over het aanrecht rolt. Heel handig, maar eerlijk: ik vergeet ‘m vaak in de la te stoppen. Echt ideaal voor wie snel wil en niet zo van gedoe houdt.
En hoe voorkom je die geur dan écht?
Zelf gebruik ik regelmatig roestvrijstalen zeep uit de winkel (ja, dat bestaat echt), waar ze zeggen dat het de geur neutraliseert. Bij ons in de Albert Heijn zag ik het laatst liggen. Het werkt meestal, maar soms blijf ik een beetje die geur vasthouden, dus misschien is het placebo of heb ik net pech. Ook natte koffieprut wrijven over je handen schijnt te helpen – dat klinkt gek, maar mijn collega zweert erbij. En onthoud: knoflookgeur in je handen komt niet alleen van het pellen, maar ook van het snijden en persen, dus handen zo snel mogelijk wassen met koud water en zeep scheelt soms al behoorlijk.
Een laatste tip
Knoflook fijnhakken zonder te verknoeien doe ik vaak gewoon met een groot mes waarbij ik het mes platdruk op het teentje en dan de schil er makkelijk af kan trekken. Het is een beetje old school, maar werkt meestal beter dan allerlei gadgets. Nou ja, misschien ben ik gewoon oudgezind, maar het scheelt weer afwassen.
In ieder geval, peel jouw knoflook voortaan zonder dat je je handen schoon hoeft te maken met allemaal schuursponsjes en olie of azijn erbij. Laat me weten welke truc bij jou het beste werkt, of heb jij nog een gouden tip die ik gemist heb? In ons buurt-appje wisselen we er regelmatig over uit – dus misschien handig om hier ook te delen.