Snel en makkelijk: zo pel je knoflook zonder gedoe en vieze handen

Ontdek hoe je knoflook makkelijk en snel kunt pellen zonder vieze handen of gedoe – simpele tips en trucs die je echt helpen.

Knoflook – heerlijk in bijna elk gerecht, maar het pellen… dat is soms een gedoe. Herken je het gevoel: plakkerige vingers, die geur die maar niet van je handen af wil? Nou, ik heb dit klusje op een paar manieren geprobeerd en wil mijn favoriete truc met je delen. Het is zo simpel dat ik me afvraag waarom ik niet eerder op dit idee kwam.

Waarom knoflook pellen soms zo lastig is

De schil van knoflook is dun, maar heel taai. En het blijft overal plakken; op je handen, op het mes, op het aanrecht – zonde van de tijd en energie. Plus, die typische knoflookgeur op je vingers is hardnekkig, zelfs met water wassen krijg je het niet altijd weg. Of het moet een halfuur onder een kraan zijn, maar dan ben je alweer te laat voor het gerecht.

Mijn favoriete methode voor snel en schoon pellen

Ik probeerde eerst het ouderwetse platte mes trucje: knoflookteen platdrukken met het mes en dan de schil eraf halen. Werkt, ja, maar echt veel sneller wordt het hier niet van.

Toen zag ik een vriend met een glazen pot. Je doet de tenen erin, doet het deksel erop, en dan hard schudden. Echt, zoiets simpels! Na 15-20 seconden schudden is de meeste schil eraf gevallen. Soms een paar geharde stukjes hier en daar – maar veel minder rommel. En: geen vieze handen.

Andere handige tips

  • Warm water: een minuutje weken maakt de schil zachter en makkelijker los te halen.
  • Microgolfoven-truc: 10 seconden in de magnetron (zonder schil open te snijden!) – et voilà, schil laat sneller los. Let op dat je het niet te lang doet.
  • Knoflookpeller siliconen sleeves: kleine buisjes waar je de teen in doet en dan met je handen wrijft. Handig, maar ik vraag me af of het de moeite waard is voor allemaal.

Waarom ik denk dat deze methode in Nederland perfect werkt

Misschien omdat we hier altijd haast hebben, en er wordt veel gekookt met verse ingrediënten. In kringlopen in Amsterdam bijvoorbeeld, waar ze steeds meer naar lokaal en biologisch kijken, is zo’n simpele truc een fijne hack voor elke thuiskok. Mijn buurtgenoot uit de Jordaan gebruikt ook die pot-methode en zweert erbij.

Bonus: Hoe kom je snel van die geur af?

Gewoon zout en een beetje olijfolie op je handen wrijven en daarna afspoelen met koud water. Geen gekke zeep, want die maakt het vaak erger. Of, dit klinkt raar maar werkt echt: wrijf je handen over roestvrij staal (bijvoorbeeld de gootsteen), soms helpt dat beter dan alles wat ik eerder probeerde.

Dus ja, knoflook pellen hoeft geen klus te zijn waarbij je handen ruiken alsof je net elf keer een barbecue hebt gehad. Probeer die pot, warm water of korte magnetronpauze en kijk wat voor jou werkt. Misschien werkt het niet voor iedereen, maar zeker de moeite waard om even te testen.

In ieder geval, als jij nog een andere onmisbare knoflooktip hebt – laat het weten in de reacties. Kom maar door met die hacks!