Je kent het wel – verse groenten gekocht, blij mee, en een paar dagen later ligt het al in de prullenbak. Zonde toch? Vooral als je net bij de markt of Albert Heijn verse spullen hebt gescoord. Maar goed, ik heb de laatste tijd wat geprobeerd en, hoewel het niet heilig is, helpt het wel om groente langer vers te houden. In dit artikel deel ik wat tips die ik van mijn oma kreeg (ja, daar komt toch altijd iets goeds vandaan) en wat andere trucs die ik vorig jaar heb opgepikt.
Waarom groenten zo snel bederven
Voordat we met tips komen, even snel: groenten bederven vooral door vocht, warmte en ethyleengas – dat laatste produceren sommige vruchten en versnelt het rijpingsproces. Dus, soms zit dat lekje in je koelkast of die appel vlak bij je sla er gewoon tussen.
5 simpele tips om groenten langer fris te houden
- Droogte is je vriend. Groenten bewaren in een vochtige omgeving? Niet handig. Leg een stukje keukenpapier in je groentelade om vocht op te nemen. Dat scheelt echt.
- Bewaar ze los. Stop tomaatjes en komkommers niet per se naast je appels of bananen – die geven ethyleengas af. Mijn buurvrouw zegt altijd: “Scheiden die handel!”
- Gebruik een schone groentelade. Ik vergeet dat vaak, maar als er overgebleven etensresten of schimmels zitten, bederft die voorraad sneller.
- Bewaar wortels en kool in een bak met deksel. Vorige winter probeerde ik wortels in een afgesloten bak te bewaren – bleek ze wekenlang knapperig te houden.
- Koelkast is niet altijd het antwoord. Sommige groenten, zoals tomaten en uien, bewaren beter buiten de koelkast, op een koele, donkere plek. Dit las ik laatst in een artikel – nog steeds een beetje onwennig voor me.
Verpakking maakt verschil
Je hebt vast wel eens die speciale groentezakken gezien bij Jumbo of Plus – die met een speciaal filter of ademend materiaal. Dat werkt echt, al is het misschien ietsje meer gedoe. Zelf gebruik ik ook vaak hersluitbare zakken waar ik gaatjes in prik – en dat helpt om de luchtcirculatie beter te maken.
Een paar dingen die ik niet zo zag zitten (maar misschien jij wel)
Er zijn van die fancy trucs, zoals groenten in water bewaren of bijvoorbeeld een nat doekje er overheen leggen. Ik heb het geprobeerd – maar voor mij werkte het niet altijd even goed. Maar dit hangt misschien af van de groente en van je koelkastinstellingen, wie zal het zeggen.
In de praktijk
Op mijn lijstje staan nu altijd keukenpapier, losse netzakken en de groentelade schoonmaken. Klinkt simpel, maar merkbaar effect! Vorige week had ik nog komkommers die na 10 dagen nog steeds een beetje knapperig waren – dat is voor mij bijna een record. plus, minder voedsel weggooien = beter voor de portemonnee en het milieu.
Heb jij ook eigen (of liefst lokale) tips om groenten langer goed te houden? Drop ze hieronder – vind het altijd leuk te horen wat er bij anderen werkt. En anders – probeer dit gewoon eens een week uit. misschien werkt het voor jou ook wel.