Gebruik je keukenproducten zo — 7 verrassende hacks die je moet kennen

Ontdek 7 verrassende keukenhacks met gewone producten die je keuken slimmer en makkelijker maken. Handige tips voor elke dag!

Wie had ooit gedacht dat dat oude citroentje in de koelkast nog van pas zou komen? Of dat koffieprut veel meer is dan afval? Ik ontdekte laatst een paar trucs die niet alleen tijd besparen, maar je keuken ook meteen een stuk slimmer maken. Misschien ken je sommige al, misschien zijn ze compleet nieuw — hoe dan ook, deze hacks wil je niet missen.

1. Citroen als natuurlijke reiniger

Je gooit waarschijnlijk citroenen weg wanneer ze wat harder worden. Stop daar eens mee. Snijd ze door en wrijf ermee over je snijplanken of de kraan — het haalt kalk en vieze luchtjes weg. Mijn moeder zweert erbij na het koken van vis, want het verwijdert die typische geur als geen ander.

2. Koffieprut hergebruiken

Je denkt misschien “koffieprut? Wat moet ik daarmee?” Nou, gewoon even laten drogen en je hebt een geweldige natuurlijke geurverdrijver voor je koelkast. Ook schijnen planten er blij van te worden, al ben ik niet zeker of mijn basilicum nu echt prachtiger is — maar het idee is leuk!

3. Azijn voor ‘vieze’ magnetron

Magnetron schoonmaken was altijd een gedoe, totdat ik een simpel trucje leerde. Doe een kommetje water met een flinke scheut azijn erin, zet ‘m een paar minuten aan en veeg daarna met een doekje. Vet en etensresten laten makkelijker los, echt handig, vooral als je haast hebt.

4. Restjes brood als paneermeel

Oude boterhammen worden lastig, maar in de mixer en voilà: zelfgemaakt paneermeel. Scheelt geld en plastic verpakkingen. In ons buurtwinkeltje zag ik laatst dat ze dat ook doen, dus het is blijkbaar niet alleen mijn gekke idee.

5. Olijfolie als botermenging

Net een cake gebakken en geen boter in huis? Probeer dan gewoon olijfolie. Het geeft een andere smaak, natuurlijk, maar het werkt verrassend goed. Oké, niet voor elke taart, maar in brood of muffins wil ik het wel weer toepassen.

6. Restje wijn slim gebruiken

Blijft er een klein beetje wijn over na het koken? Gooi het in je pan met gestoofde groenten. Geeft een extra smaakdimensie die je niet verwacht. Mijn collega uit Delft vertelde dat ze dit bijna dagelijks doet — dus misschien zit er wat in.

7. Salie om vieze handen te neutraliseren

Na het snijden van knoflook of uien stinken je handen echt. Maar wrijf ze dan eens met een paar salieblaadjes! Klinkt gek, maar werkt prima. Probeer het eens na je volgende maaltijdvoorbereiding.

Tsja, keukentrucjes zijn er in overvloed, maar deze zeven tips zijn het meest bruikbaar gebleken in mijn ervaring. Misschien ben ik bevooroordeeld, of gewoon geluk gehad — maar ze maken het leven nét iets makkelijker. Ga ze zelf uitproberen en vertel vooral wat je ervan vindt. Soms denk ik dat het gewoon kleine dingen zijn, maar als iedereen ze kent… wie weet wordt koken straks minder gedoe.