Zo voorkom je dat je pizza zompig wordt – een keukengeheim!

Ontdek simpele, praktische tips om te voorkomen dat je pizza zompig wordt. Zo blijft je bodem krokant, met of zonder pizzasteen!

Ken je dat gevoel als je eindelijk een pizza uit de oven haalt en ‘ie… nat en zacht is, bijna papperig onder je vingers? Het overkomt mij vaak, vooral bij die populaire Napolitaanse varianten. Maar maandje terug ontdekte ik een paar simpele trucs waardoor je pizza juist lekker krokant blijft. Geen wonder dat mijn buurman ineens meer complimenten kreeg dan bij z’n Italiaanse schoonmoeder. En ja, ik dacht eerst ook dat het onzin was, maar misschien werkt het toch wel.

Waarom wordt pizza eigenlijk zompig?

Kort door de bocht: vocht. De saus die je gebruikt, vocht dat uit de toppings komt en zelfs de manier waarop je je pizza bakt, bepaalt hoe vochtig de bodem uiteindelijk wordt. Die fijne mozzarella op tomaten is bijvoorbeeld heerlijk, maar smelt ook water uit. En bakken op te laag vuur? Dat zorgt ervoor dat het vocht niet snel genoeg verdampt, waardoor je bodem ‘soppig’ blijft.

3 handige tips om je pizza krokant te houden

  1. Gebruik een voorverwarmde pizzasteen of bakplaat – ik snap dat niet iedereen zo’n ding in huis heeft, maar dat is echt het geheim. Die steen trekt het vocht weg en zorgt voor een knapperige onderkant.
  2. Let op de toppings – dun gesneden groenten als courgette of tomaat bevatten veel water. Leg ze liever iets droog op een keukenpapiertje voordat je ze op de pizza legt.
  3. Bak op hoge temperatuur – gemiddeld rond de 250–270 °C. In een gewone oven in Nederland is dat vrij heet, maar als je je oven lang genoeg voorverwarmt (minstens 30 minuten), krijg je dat knapperige effect.

Extra tips die ik van m’n moeder kreeg…

Ze zei altijd: besprenkel je pizza na het bakken licht met olijfolie. Dit voorkomt dat de warmte in de oven de bodem té nat maakt. En serieus, dat maakt echt verschil! Ook heb ik geleerd dat je de pizza niet te lang laat afkoelen op het natte bakpapier – beter iets op een rooster leggen zodat de onderkant lucht krijgt.

In het kort

Dus: wil je voorkomen dat je pizza zompig wordt? Investeer in een goede pizzasteen, zorg dat je toppings niet te nat zijn en bak op hoge temperatuur. Klinkt simpel, maar toch vaak vergeten. Misschien werkt het niet voor iedereen, maar sinds ik dit doe, krijg ik minder klachten én blijft m’n pizza lekker stevig, zelfs na het eten van twee stukken. In ons chatje met vrienden noemen we het inmiddels ‘de krokante test’.

Heb jij nog zo’n kleine keukentruc waarmee je je pizza perfect krijgt? Deel het hier, want ik ben benieuwd wat anderen doen – want ja, je kunt het ook overdrijven met die droge pizza’s. In ieder geval, eet smakelijk voor straks!