5 eenvoudige keukentrucs die je koken een stuk makkelijker maken

Ontdek 5 praktische keukentrucs die je koken in Nederland eenvoudiger maken. Handige tips voor minder gedoe en meer plezier in de keuken!

Wie kent het niet: je staat in de keuken, denkt dat je snel iets lekkers klaarmaakt, en voor je het weet loopt alles in de soep. Of ben ik de enige die dat zo ervaart? Gelukkig zijn er simpele trucjes die veel voorkomen problemen kunnen voorkomen. Sommige heb ik zelf uitgevonden, andere hoorde ik laatst van een buurvrouw – al jaren aan het koken en ze heeft haar geheimen goed bewaard.

1. Gebruik een citruspers voor meer sap uit je citroen

Op z’n tijd een citroen gebruiken is standaard, maar wist je dat je met zo’n simpele citruspers veel meer sap uit je citroen haalt? Mij lukte dat eerst niet, ik knijpte het altijd gewoon uit – wat resulteerde in een paar druppels. Sinds ik een klein, goedkoop persapparaatje heb gekocht bij de Appie, blijft er minder pulp over en gaat alles een stuk makkelijker. En het schoonmaken is ook zo gedaan.

2. Houd je messen scherp met een porseleinen kopje

In ons huis ging het altijd zo: messen werden bot, niemand sneed zich bewust – tot het misging. Ik kwam erachter dat je messen snel kunt bijslijpen door ze een paar keer op de rand van een leeg porseleinen kopje te halen. Geen fancy slijpstang nodig, gewoon dat oude koffiekopje. Volgens mijn collega klinkt het gek, maar het werkt echt, al is het niet voor superprofessionele chefs natuurlijk.

3. Koel je kruiden langer door ze in olijfolie te bewaren

Op Spotify draaien altijd wel kook- of TuinTalks, daar hoorde ik deze tip laatst. Verse kruiden zoals basilicum, koriander en peterselie – je kunt ze beter bewaren in een potje met olijfolie in de koelkast. Je voorkomt zo dat ze slap worden en drogen uit. Gewoon even grof hakken, in het potje, olie erop, deksel erop. Niet fantastisch als je ze voor een rauwe salade wilt, maar perfect voor een snelle pastasaus of marinade. Mijn moeder zweert erbij, al doet zij het dan weer anders, met water in een glas.

4. Gebruik een eierdoos om restjes kruiden te bewaren

Hier moet ik toegeven: ik ben er niet altijd even goed in, maar een goede vriendin uit Rotterdam liet me zien hoe ze kruiden zoals dille en bieslook helemaal fijnhakt en portioneert in een lege eierdoos. In elke “compartiment” een beetje, dan deksel erop en abba in de vriezer. Ideaal voor snelle toevoeging aan soepen of omeletten, zonder dat je steeds die hele bos hoeft te kopen.

5. Snijd je groenten vooruit en gebruik bakpapier voor minder schoonmaak

Het klinkt misschien als iets eenvoudigs, maar het scheelt echt tijd om eens per week je groenten te snijden en in luchtdichte bakjes klaar te zetten. Zo hoef je niet iedere dag de snijplank af te wassen. En bakpapier op de bakplaat of ovenschaal – mijn buurman zweert erbij, want je hoeft daarna alleen maar het bakpapier weg te gooien. Zeker met zo’n simpele oven die wij allemaal in huis hebben is dat een kleine moeite die echt voorkomt dat de boel aanbrandt of vastplakt.

Dus ja, sommigen zijn simpel, anderen misschien een beetje gek. Maar al deze trucjes maken koken in ons drukke leven toch net iets minder stressvol. Misschien probeer je er eentje uit? Of heb je zelf zo’n keukengeheim dat niemand kent? Deel het gerust in de reacties!