Je denkt misschien dat koken vooral gaat om goede recepten, maar soms zijn het juist die kleine trucs die het verschil maken. Een paar weken terug heb ik een paar van die keukentips ontdekt — volgens mij gaat koken daardoor een stukje fijner worden. Sommige daarvan zijn best onverwacht, anderen zijn juist heel praktisch. Wil je weten welke? Lees even mee, misschien haal jij er ook wat uit.
1. Snij tomaten makkelijker met… een glas?
Heb je dat ook, dat tomaten zo glibberig zijn dat je ze bijna niet fatsoenlijk snijdt? Probeer eens een gewoon glas: plaats de tomaat bovenop de rand en druk voorzichtig naar beneden met een mes erlangs. Die tomaat glijdt niet meer weg – voor mij werkte dit verrassend goed, hoewel ik eerst dacht dat het onzin zou zijn.
2. Geen ajuintranen? Gebruik een lepel
Mama zei altijd van niet verder te jengelen tijdens het snijden, maar onlangs hoorde ik dat als je een lepel in je mond houdt, de tranen minder worden. Het schijnt te maken te hebben met hoe je ademt en speeksel aanmaakt. Ik was niet overtuigd, maar het werkt soms echt – hoewel misschien vooral als je niet té snel snijdt.
3. Resteer groenten als nieuwe snack
Overgebleven groente in de koelkast? Snijd alles fijn, bak even met olie en wat kruiden. Dat kan zomaar een lekker bijgerecht worden, of een dip als je blender hebt. M’n buurman swore bij dit trucje – zegt dat het zijn afval in ieder geval vermindert.
4. Kookpasta zonder zoute troep
In Nederland gooien we vaak veel zout in het pastawater, maar eigenlijk gaat het erom dat de pasta niet plakt. Probeer eens een scheutje olie in het water. Iets minder zout, iets minder gezondheidsstress. Ik weet niet zeker of het echt scheelt, maar het heeft me doen twijfelen…
5. Zit er teveel olie in je pan? Gebruik een ijsblokje
Teveel olie in de pan is zo gebeurd, vooral op mijn ietwat onhandige gasfornuis. Gewoon een ijsblokje erin gooien — dat schept meteen op maar het zorgt er ook voor dat olie sneller afkoelt en minder spettert. Een collega vertelde me laatst; leek me bizar, maar het werkt.
6. Krachtiger kruiden? Even breken
Basilicum of munt ruik je soms beter als je de blaadjes tussen je vingers breekt voordat je ze toevoegt. Zo komen de oliën vrij. Hoewel ik me afvraag of het noodzakelijk is, want soms ruik ik er weinig verschil in, maar het kan geen kwaad om het te proberen.
7. Eenvoudige manier om verse kruiden langer te bewaren
Stop ze in een glas water en dek losjes af met een plastic zak, in de koelkast. Klinkt simpel, maar dit werkt van alle trucs het best. Mijn moeder zweert erbij, en ik snap nu waarom.
8. Gebruik citroenschil om ballast van vis te verwijderen
Vissen ruiken soms heel sterk. Wrijf de schil van een citroen over de visfillets en spoel af. Dat haalt die scherpe geur weg, zonder dat je de smaak verliest. Wellicht bekend bij velen, maar sommige mensen vergeten het.
9. Eieren makkelijk pellen? Voeg azijn aan het kookwater toe
Moeite met het pellen van eieren? Een paar druppels azijn in het water zorgen ervoor dat het velletje minder blijft plakken. Dit heb ik maanden geleden gelezen — nog niet vaak geprobeerd, maar het speet me tot nu toe niet!
10. Geen keukengerei? Gebruik… koffiefilters
Ja, echt! Als je zonder vergiet zit, vouw koffiefilters dubbel en gebruik ze als een tijdelijke oplossing om olie of vocht van gerechten af te scheiden. Het klinkt een beetje gek, maar het kan net even handig zijn op drukke momenten.
Oké, dat was ‘m bijna — hopelijk zat er iets voor je tussen. Welke tip ga jij eens proberen? Of heb je zelf nog een rare maar handige keukenhack? Deel het hier, ik ben benieuwd! In ieder geval: koken hoeft niet ingewikkeld te zijn, soms zijn het gewoon die kleine dingen die alles makkelijker maken. Of nou ja… zo is het bij mij tenminste.