10 keukentips die je leven makkelijker maken – haal alles uit je keuken!

Ontdek 10 praktische keukentips die je helpen ruimte te besparen, koken eenvoudiger maken en afval verminderen. Perfect voor elke Nederlandse keuken!

Je kent het wel: staat in de keuken, wil iets klaarmaken, maar voelt je ineens een beetje onhandig. Of het nu komt door gebrek aan tijd, ruimte of gewoon die chaos in de kastjes – je bent niet de enige. Op mijn werk en thuis merk ik dat kleine aanpassingen het echt een stuk soepeler maken, ook in Nederlandse keukens waar de ruimte soms krap is. Hier tien tips waar ik zelf vaak op terugval – misschien zit er iets bij dat jij ook kunt gebruiken.

1. Gebruik potten met brede opening

Als je net als ik ooit hebt geprobeerd pasta uit een smalle pot te halen, weet je hoe hopeloos dat kan zijn. Investeer in potten met brede openingen, dat scheelt écht frustratie. En je kunt ze ook makkelijker schoonmaken – want, eerlijk, wie pakt er dagelijks die flosdunne borsteltjes?

2. Verspil minder, bespaar meer

Ik probeer altijd restjes niet weg te gooien. Bijvoorbeeld een overgebleven ui in stukjes invriezen of het taaie brood gebruiken voor croutons. Collega’s van mij zweren bij de app TooGoodToGo – maar eerlijk, deze kleine keukentrucs helpen ook echt tegen voedselverspilling.

3. De magische kracht van een snijplank met bak

Mijn buurvrouw liet het me maanden geleden zien – een snijplank waar je je gesneden spulletjes meteen in kunt schuiven is goud waard. Scheelt de boel netjes houden, geen geknoei en sneller opruimen.

4. Potten en pannen stapelen? Gebruik doekjes

Ik was maanden bezig met stapelen, tot ik ergens las dat je tussen pannen het beste een dun theedoekje kunt leggen. Helpt echt tegen krassen en klinkt misschien simpel, maar geeft rust in de keukenlade.

5. Slimme kruidenpotjes

Kort geleden heb ik geïnvesteerd in doorzichtige kruidenpotjes met schroefdeksel. Die stoppen niet alleen verse lucht buiten, maar het ziet er ook veel chiquer uit. Mijn moeder hield vroeger van potjes met plastic deksels en nu snap ik waarom dat geen lang leven beschoren is.

6. Oefen met mise en place

Je weet wel, alles vooraf klaarzetten. Het klinkt saai, maar als ik mijn alles al gesneden, afgerekend en voor me heb liggen, kook ik in een flow. Zeker als ik voor vrienden kook is dat fijn – minder stress, meer genieten. Mijn collega’s zeggen altijd: “voorbereiden is halverwege klaar”.

7. Multifunctionele apparaten kiezen

Ik heb een blender die ook kan hakken en pureren en gebruik ‘m niet alleen voor smoothies. Zo’n ding scheelt een hoop ruimte, vooral als je keuken al krap is – typisch iets waar ik eerst tegenaan liep.

8. Draai- en draaiplateau in de kast

Hoe vaak stond ik met z’n alle in die kast, zoekend naar het potje mosterd. Sinds ik er een draaiplateau in heb, voelt het alsof ik een mini-keukensysteem heb gebouwd. Niet duur en niemand klaagt meer dat iets ‘verborgen’ ligt.

9. Etiketten op potjes

Ook zoiets waar je achteraf denkt: had ik dat maar eerder gedaan! Eenvoudig met een whiteboard stift of een sticker. Voor mijn jam, rijst en noten, maar ook voor restjes in de koelkast.

10. Schoonmaken meteen doen

Ik weet, makkelijk gezegd. Maar op die paar keer dat ik meteen na het koken mijn spulletjes afspoel en opruim, lijkt het alsof mijn keuken een stuk blijer is. Dat blijft me verbazen en volgens mijn schoonmoeder is het ook nog eens een goede gewoonte.

In de praktijk zal niet elke tip voor iedereen werken, maar er zit vast iets tussen wat je kunt proberen. Misschien heb je zelf ook zo’n gouden tip? Deel ‘m vooral hieronder, ik ben benieuwd wat in jouw keuken echt het verschil maakt!